Onstaan Fraanje Groep

Onstaan Fraanje Groep

Jan Jacobus Fraanje (Opa van John), geboren in 1885 te Capelle-Biezelinge in Zeeland, wasimg_5736 timmerman van beroep en werd omstreeks 1920 in Ridderkerk te werk gesteld. In 1920 legde hij de basis voor bouwbedrijf Fraanje door, zoals dat toen heette, voor zichzelf te beginnen.

Zijn eerste klant was Patrimonium Woningstichting te Ridderkerk, waarvoor hij onderhoudswerk ging verrichten. De eerste rekening gedateerd mei 1922, hangt nu ingelijst in de huidige directiekamer van John. In de dertiger jaren ging aannemer Fraanje zelfstandig woningbouw in Ridderkerk realiseren.

In de tweede wereldoorlog hield hij de zaak draaiend met timmer- en verbouwingswerk voor boeren in ruil voor voedsel. Na de oorlog bleef het bedrijf gestaag groeien en daarmee ook het personeelsbestand. J.J. Fraanje bleek een goede leermeester te zijn. Vele aannemers in Ridderkerk en omgeving werkten eerst in dienstverband bij het toenmalige Timmer- en aannemingsbedrijf Fraanje.

img_5627In het begin van de jaren vijftig kwamen de zoons Piet (vader van John) en Gerrit in het bedrijf. Midden in de zestiger jaren kwam de grote groei er goed in, eerst als firma, later als N.V. en nu als B.V. opererend onder de naam Fraanje Groep. Reeds toen onderscheidde het bedrijf zich van aannemingsbedrijven door veel op eigen risico te ontwikkelen en te bouwen.

Naast een uitgebreide know-how, was inventiviteit een vereiste. De omzet steeg snel, het personeelsbestand groeide overeenkomstig en de organisatiestructuur moest regelmatig worden aangepast. Piet Fraanje was algemeen directeur en deed met name de projectontwikkeling en verwerving van de nieuwe projecten. Gerrit was directeur van de timmerfabriek en hield de zaken scherp in de gaten als Piet on te road was.

Vanaf begin jaren 70 bouwde Fraanje o.a. veel serviceflats. Ook werden verzorgingstehuizen en woongebouwen voor bejaarden gerealiseerd. Woningen werden gebouwd in alle sectoren: woningwet voor woningbouwverenigingen, premiehuur voor beleggers, premiekoop en vrije sector eigen risico, maar ook voor opdrachtgevers.
In de utiliteitsbouw sfeer bouwden de Fraanjes; winkelcentra, kerken, scholen, kantoren, sporthallen, gemeentehuizen, politiebureaus, hotels en bedrijfshallen. De grootte van de bouwwerken varieerde van ca. 0.5 to 50 miljoen euro per project.

Projecten werden niet alleen gebouwd voor derden maar werden ook in eigen beheer voor de Fraanje vastgoed portefeuille gerealiseerd. Denk hierbij aan kantoor-, bedrijfs-, en winkelpanden. Genoemde projecten werden vanaf 1970 beheerd in Beheersmaatschappij Fraanje.

Hoewel het meeste werk werd uitgevoerd in de provincie Zuid-Holland was Fraanje door het gehele land actief. Van Nuth in Zuid-Limburg tot Den Helder in Noord-Holland, van Axel in Zeeuws-Vlaanderen tot Heerenveen in Friesland. In het laatste decennium was een nieuwe markt ontstaan: Renovatie en Groot onderhoud. Vanaf 1988 opereerde Fraanje in deze booming markt met een aparte organisatie in een zelfstandige vennootschap, uiteraard genaamd Fraanje Renovatie B.V.img_5680